2159451.jpg

Oma työsopimus meni tänään eli perjantaina 19.12.2008 umpeen ja uusi alkaa vasta 10 päivää myöhemmin, siinä ajassa ehditään käydä läpi joulu ja sen tuomat kiireet. Kuitenkin päättelin, että työkavereita voisi vähän kiitellä kuluneesta sopimuskaudesta, joka on ollut kiistatta tämän tytön elämässä parasta aikaa tähän mennessä. Lueskelin yhden yön läpeeni erilaisia nettisivuja, joilla kerrotaan leipomisesta. Missään ei ollut mitään villiä ajatusta hitusen jouluisesta kakkupohjasta, joten päätin luoda sellaisen ihan itse. Meillä on töissä n. ~15 henkilöä per vuoro, joten kakkupohjastakin täytyi tehdä reilun kokoinen, jotta se riittää.

Kokeilin aiemmin syksyllä Kinuskikissan sivuilta (http://www.kinuskikissa.fi/) löytyvää 'sienikakkupohjaa' ja sillä kakusta tuli pehmeämpi kuin tavallisesta, niinpä se sai toimia pohjana myös jouluisen kakkuni suunnittelussa. Jouluunhan liittyy olennaisesti piparit ja niistä tuttu maku. Niinpä kaivoin kotitekoisen piparitaikinan ohjeen ja yhdistin sen sienikakkuun. Näin syntyi:

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

sharolinen piparinen kakkupohja

 

Villiintynyt mielikuvitus yhdisti siis joulunpipareista tutun maun ns. sienikakkupohjaan. Itse tein pienen pellillisen kakkua, mutta pyöreässä vuossa taikina riittää noin <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />28 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Eli, jos kakkua ei tarvita koko komppanialle, ohje kannattaa puolittaa tai jakaa itselle sopivaksi.

 

2 dl siirappia

2 tl kanelia

1 tl maustepippuria

1 tl neilikkaa

1 tl inkivääriä

6 kananmunaa

3 dl sokeria

1½ dl kiehuvaa vettä (Myös kylmä vesi toimii, testattu on!)

4½ dl vehnäjauhoja

2-3 tl leivinjauhetta

 

  1. Lämmitä siirappi miedolla lämmöllä kattilassa. Kun siirappi on kevyesti juoksevaa, lisää siihen mausteet.
  2. Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
  3. Lisää joukkoon kiehuva vesi, pienissä noin 15 - 20 erässä.
  4. Lisää varovasti sekoittaen joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Itse lisäsin nekin hyvin pienissä erissä paakkuuntumisen välttämiseksi.
  5. Lisää lopuksi jäähtynyt siirappi. Sekoita huolella pohjia myöten. Lämmin siirappi tuppaa vajoamaan kevyen taikina vaahdon alle, kulhon pohjalle.
  6. Paistaminen 200 asteessa noin 30 min.

 

Aikaisemmin syksyllä testasin myös samaiselta sivulta löytynyttä suklaavaahtoa. Silloin käytin suklaana Fazerin sinistä, lopputulos oli suorastaan taivaallinen, ei liian makea, mutta kuitenkin maistuva. Sen takia myös tämä piparinen kakku sai perinteisen kermavaahdon sijaan väliinsä samaista vaahtoa. Tällä kertaa kuitenkin valkosuklaalla maustettuna. Ohjeen kyseiseen herkkuun löytää niin ikään Kinuskikissan sivuilta. Sen lisäksi laitoin väliin murskattua banaania antamaan hedelmäistä makua.

Alkuperäinen suunnitelma oli levittää kakun päälle jonkin sorttinen mustikka mousse, mutta kun ei tuon liivatteen käsittely ollut aiemmilta päiviltä tuttua, lopputulos oli kumisia riekaleita mustikkaisen vaahdon seassa! Sanopa vaan, että yök! Ja koska aikataulu oli tiukka ja kiireinen, oli pakko keksiä nopea varasuunnitelma. Kakun päälle tuli perinteistä vaahdotettua kermaa, valkoisesta sokerikuorrutteesta valmistettuja 'lumitähtiä' ja kiiltäväpintaisia nonparelleja.

Itse olen sitä mieltä, että täytekakusta tulee paras, kun sen valmistuksen jakaa useammalle päivälle. Ensimmäisenä päivänä tehdään esivalmistelut, hankitaan mahdollisesti puuttuvat raaka-aineet ja valmistetaan hyvänlaatuinen kakkupohja. Toisena päivänä kostutetaan ja täytetään kakku mieleiseksi ja valmistetaan mahdolliset lisäkoristeet, esim. sokerikuorrutteesta, marsipaanista, tms. itse koen, että kakku kannattaa aina täyttää päivää ennen tarjoilua, niin taikina ehtii imeä mahdollisimman paljon kosteutta ja makua, näin siitä tulee pehmeämpi. Kolmantena päivänä valmistetaan kuorrute, koristellaan ja tarjoillaan.